Sazināties Whatsapp

Automašīnas apkopes ceļvedis ziemai

  • Jaunumi
  • Padomi

Iestājoties ziemai, mums ne tikai jāuztraucas par sarežģītākiem braukšanas apstākļiem uz ceļa, ir nepieciešams pārliecināties, ka arī Jūsu mazlietotā automašīna ir labi sagatavota ziemas sezonai. It īpaši svarīgi šis ir mazlietotām automašīnām un lietotām automašīnām, kuras jau ir bijušas uz ceļiem kādu laiku. Mazlietotas automašīnas apkope ziemā sniedzas tālāk par pamata eļļas maiņu, tai nepieciešama visaptveroša pieeja, lai risinātu specifiskās problēmas, ko rada zema temperatūra, apledojuši ceļi un sniegputenis. Šajā īsajā ceļvedī mēs apskatīsim dažas no lietām, par kurām katram lietotas automašīnas īpašniekam vajadzētu padomāt. Ievērojot šīs vadlīnijas, Jūs varēsiet efektīvāl sagatavot savu lietoto automašīnu un baudīt drošāku, ērtāku braukšanas pieredzi arī gada aukstākajos mēnešos.

 

1. Dzinējs

1.1 Pārbaudiet savu antifrīza maisījumu:

Jūsu radiatorā esošajam antifrīzam ziemā ir būtiska nozīme. Lai novērstu sasalšanu, ir ļoti svarīgi nodrošināt, lai maisījuma attiecība būtu pareizajā proporcijā. Pareizi funkcionējošs antifrīza maisījums novērš ledus veidošanos, nodrošinot Jūsu dzinēja vienmērīgu darbību pat aukstākajās temperatūrās.

1.2 Motoreļļa:

Apsveriet iespēju pāriet uz ziemas klases eļļu ar zemāku viskozitāti. Viskozitāte ir eļļas raksturīpašība, kas nosaka cik “bieza” eļļa ir. Aukstākās temperatūrās eļļas mēdz palikt daudz biezākās un vairs nevar veikt savu darbu tik efektīvi. Šis viss var ietekmēt ne tikai dzinēja veiktspēju, bet arī paātrināt tā nolietojumu. Skatiet sava transportlīdzekļa rokasgrāmatu, lai uzzinātu ražotāja ieteikumus par ziemas klases eļļu.

1.3. Akumulatora stāvoklis:

Auksts laiks īpaši skar automašīnu akumulatorus. Pirms ziemas iestāšanās veiciet akumulatora slodzes testu, lai pārliecinātos, ka tas spēj izturēt paaugstinātās prasības, kas saistītas ar automašīnas iedarbināšanu zemā temperatūrā. Ja akumulators ir vecs vai uzrāda vājuma pazīmes, apsveriet iespēju to nomainīt pirms ziemas.

1.4 Degvielas sistēma:

Degvielas tvertnes pēc iespējas pilnākai uzturēšanai ziemā ir divi mērķi. Tas palīdz novērst mitruma veidošanos degvielas vados, samazinot sasalšanas risku. Turklāt, pilna bāka nodrošina Jūs ar rezervi neparedzētos gadījumos ziemas izbraucienos.

ziemas riepas

2. Riepas: saķeres uzturēšana uz apledojušiem ceļiem

2.1 Ziemas riepas:

Kvalitatīvas ziemas riepas ir svarīgākais aspekts braukšanai ziemā. Ziemas riepas ir speciāli izstrādātas, lai nodrošinātu labāku saķeri uz apledojušiem un sniegotiem ceļiem, ievērojami uzlabojot Jūsu transportlīdzekļa saķeri un drošību ziemas braukšanas laikā.

2.2 Riepu spiediens:

Aukstā temperatūra var izraisīt riepu spiediena pazemināšanos. Regulāri pārbaudiet un uzturiet ieteicamo riepu spiedienu, lai nodrošinātu optimālu degvielas efektivitāti, riepu veiktspēju un vispārējo drošību. Pareizs spiediens riepās uzlabo arī saķeri uz slidenas virsmas.

2.3 Riepu protektora dziļums:

Pārbaudiet riepu protektora dziļumu. Nolietotās riepas ir mazāk efektīvas uz sniega un ledus. Ja protektora dziļums tuvojas ieteicamajai robežai, apsveriet iespēju nomainīt riepas pirms ziemas, lai nodrošinātu maksimālu saķeri un drošību uz ceļa.

2.4 Riepu ķēdes:

Reģionos ar spēcīgu snigšanu vai kur ceļi netiek tīrīti regulāri, riepu ķēžu turēšana bagāžniekā, nodrošina ka būsiet sagatavojušies arī ekstremālai kondīcijai uz ceļa. Pirms ķēžu uzstādīšanas, pārliecinieties, ka mākat tās uzstādīt un vai tās patiešām ir vajadzīgas.

 

3. Gaismas un redzamība

3.1 Priekšējie un aizmugurējie lukturi:

Pārliecinieties, vai visi ārējie lukturi, tostarp priekšējie lukturi, bremžu lukturi un pagrieziena rādītāji, ir darba kārtībā. Ziemā dienas ir īsākas, un pareizs apgaismojums ir ļoti svarīgs redzamībai. Notīriet lēcas un nekavējoties nomainiet visas izdegušās spuldzes. Vienmēr pārliecinieties, ka gaismas ir notīrītas no sniega, un ka tās spēs pildīt savas funkcijas.

3.2 Miglas lukturi:

Ja Jūsu automašīna ir aprīkota ar miglas lukturiem, pārliecinieties, ka tie darbojas pareizi. Miglas lukturi var ievērojami uzlabot redzamību nelabvēlīgos laikapstākļos, piemēram, stiprā sniegā.

3.3 Vējstikla tīrītāji un mazgāšanas šķidrums:

Nomainiet vējstikla tīrītājus ar ziemai raksturīgām lāpstiņām, kas paredzētas ledus un sniega tīrīšanai. Piepildiet vējstikla šķidruma tvertni ar ziemas klases šķidrumu, kas nesasalst. Laba redzamība ir būtiska drošai braukšanai ziemā. Vienmēr mašīnā turiet rezerves šķidrumu, jo ziemas laikā tas tiek tērēts vairāk nekā vasaras apstākļos.

3.4 Atkausēšanas un sildīšanas sistēmas:

Pārbaudiet, vai Jūsu atkausēšanas un automašīnas sildīšanas sistēmas darbojas efektīvi. Apsarmojuši logi var pasliktināt redzamību, tāpēc funkcionālai atkausēšanas sistēmai ir izšķiroša nozīme. Turklāt funkcionējoša sildīšanas sistēma nodrošina komfortablu braukšanas pieredzi aukstā laikā.

 

4. Bremzes un bremžu šķidrums: apstāšanās spēka nodrošināšana

4.1 Bremžu pārbaude:

Braucot ziemā, bieži ir nepieciešama pēkšņa apstāšanās. Pārbaudiet bremzes, tostarp bremžu klučus, bremžu diskus un suportus. Nolietotas bremzes var apdraudēt Jūsu spēju ātri apstāties uz apledojušiem vai sniega klātiem ceļiem.

4.2 Bremžu šķidrums:

Pārliecinieties, vai Jūsu bremžu šķidrums ir ieteicamajā līmenī un ir labā stāvoklī. Bremžu šķidrums laika gaitā absorbē mitrumu, ietekmējot tā darbību. Apsveriet iespēju izskalot bremžu šķidrumu, ja tas nesen nav darīts, ievērojot ražotāja ieteikumus. Jūs vienmēr varat pieteikt bremžu sistēmas pārbaudi bravoauto BOSCH Car Service, lai pārbaudītu savas automašīnas bremžu sistēmu.

ziemas riepas

5. Auto virsbūves kopšana ziemā

5.1 Vasks un keramiskais pārklājums

Uzklājiet vaska kārtu sava transportlīdzekļa ārpusei, lai aizsargātu krāsu no ziemas ceļu sāls un netīrumiem. Vai arī apsveriet iespēju izmantot GardX pārklājumu papildu aizsardzībai. Šis papildu slānis pagarina Jūsu automašīnas virsbūves krāsu, kā arī atgrūž netīrumus.

5.2 Ritošās daļas tīrīšana:

Regulāri tīriet sava transportlīdzekļa šasiju, lai noņemtu uzkrāto ceļa sāli. Sāls var paātrināt rūsēšanu, izraisot koroziju un svarīgu sastāvdaļu bojājumus. Īpašu uzmanību pievērsiet riteņu arkām un citām slēptām vietām.

5.3. Rūsas novēršana:

Apsveriet iespēju uzklāt rūsas inhibitoru jutīgās vietās, kuras ir pakļautas korozijai. Šis papildu aizsardzības slānis var būt īpaši izdevīgs, jo Latvijā galvenokārt uz ceļiem tie kaisīts sāls.

 

6. Avārijas komplekts: sagatavošanās neparedzētajam

Salieciet ziemas izdzīvošanas komplektu un glabājiet to savā transportlīdzeklī. Iekļaujiet pirmās nepieciešamības preces, piemēram, segas, siltu apģērbu, uzkodas, kas nesabojājas, lukturīti un pirmās palīdzības komplektu. Vienmēr noder arī maza izmēra lāpsta, ja nu Jūsu auto ir iestidzis sniegā. Ārkārtas vai negaidītas kavēšanās gadījumā šo priekšmetu turēšana automašīnā var būt nenovērtējama.

 

Automašīnas pārziemošana ir ieguldījums drošībā un uzticamībā gada aukstākajos mēnešos. Ievērojot šos visaptverošos ziemas auto apkopes padomus, Jūs ne tikai aizsargājat savu transportlīdzekli, bet arī nodrošināsiet drošāku braukšanas pieredzi sev un citiem uz ceļa. Atcerieties, ka droša pārvietošanās pa ziemas ceļiem, ir ne tikai auto sagatavošana, bet arī piesardzīga braukšana un savu spēju nepārvērtēšana. Veltiet laiku, lai risinātu katru sava transportlīdzekļa ziemas gatavības aspektu, un Jūs būsiet labāk sagatavots, lai brauktu pa apledojušiem ceļiem un izbaudītu ziemu bez raizēm pie stūres. Brauciet droši un izbaudiet ziemas brīnumzemi atbildīgi!

Īpaši piedāvājumi no bravoauto un jaunākās aktualitātes auto nozarē!

Piesakieties e-pasta jaunumu saņemšanai un saņemiet pašu labāko savā pastkastītē.

KĀPĒC IEGĀDĀTIES MAZLIETOTU AUTOMAŠĪNU BRAVOAUTO?

150 PUNKTU PĀRBAUDE

Brauciet ar pārliecību
Jūs variet būt pārliecināti, ka
Jūsu jaunais auto ir tehniskā kārtībā

MAZLIETOTS AUTO IKVIENAM

Vairāk kā 150 auto
Piedāvājam vairāk kā 150 mazlietotu auto, vai arī pasūtīsim Jūsu izvēlētu auto no ārvalstīm

12 MĒNEŠU GARANTIJA

Esiet drošs veselu gadu
Visiem mūsu transportlīdzekļiem ir plaša spektra 12 mēnešu garantija un īpašs piedāvājums ārpus garantijas servisam

12 MĒNEŠU PALĪDZĪBA UZ CEĻA

Iegūstiet vairāk no bravoauto
Sniegsim palīdzību uz ceļa vai palīdzēsim nogādāt auto uz mūsu autorizētu servisu bezmaksas

JŪSU VAJADZĪBĀM PIELĀGOTS FINANSĒJUMS

Pielāgojiet atbilstoši jūsu vēlmēm
Individualizēti finansējuma un citi profesionāli pakalpojumi

PĀRDODIET VAI APMAINIET SAVU AUTO

Atbrauciet ar veco un aizbrauciet ar jaunu
Pārdodiet savu auto mums vai pārvērtiet to par pirmo iemaksu sava jaunā auto iegādei